Selecteer een pagina

Ja, ja, het is nu echt bijna kerst!

 

In een liedje wordt het bezongen…’kon het maar altijd kerst zijn’. Dat denkt je brein ook wel eens 😉. Hoezo? Denk je misschien.

 

Omdat het zo perfect in je natuurlijke verloop van wakker zijn naar slapen gaan past. Kerst is een tijd dat gezinnen ’s avonds de lichten dimmen, kaarsjes en eventueel de haard aanmaken. Even lekker samen, iets warms te drinken en met een dekentje op de bank kruipen. Slow down en genieten.

 

Voorbereiden op slaap

Het dimmen van de lichten of kaarslicht geeft ons brein een signaaltje dat het tijd wordt om te gaan slapen. Rust, verminderen van prikkels en ‘feelgood hormonen’ zijn een basis om de dag af te kunnen sluiten. Dit zorgt er allemaal voor dat we beter kunnen slapen.

 

Maar o jee, wat zijn we vaak ver weg van dit alles…nog even dit, nog dat, (school)werk afmaken, sporten of tv kijken totdat we naar bed gaan. O ja, nog dit éven snel afmaken of klaarzetten voor morgen. In één keer gaan de lampen uit en verwacht je dat je kind of jijzelf kan gaan slapen. Tja, dat lukt nou eenmaal niet bij iedereen. Zeker niet wanneer je gevoelig reageert op allerlei prikkels. Het gevolg is vaak een onrustige avond en nacht, waarbij er niet voldoende herstel is om overdag lekker en zonder irritaties door te komen. Dat is toch jammer in de kersttijd! De tijd die bekend staat om verbonden zijn met elkaar.

 

‘Toverpoeder’

Hoe mooi zou het zijn, wanneer de kerstman dit jaar ‘toverpoeder’ zou brengen. Die je ’s avonds gebruikt om goed te kunnen slapen. Hélaas, zoals je misschien al van alles hebt geprobeerd, is ook dit geen optie. Je zult écht als gezin voor een structurele oplossing moeten zorgen. Om niet afhankelijk van iets of iemand te zijn en de stress, die ontstaat wanneer het ‘toverpoeder’ bijna op is, te voorkomen.

 

Tip van de kerstvrouw 😉

Houdt vanaf deze kerst de lichten gedimd in de avond en maak zo een eerste stap naar beter slapen.

 

Kerstwens

Weer goed slapen als gezin en samen genieten van alle momenten, groot en klein, in 2021. Dat is toch een fantastisch kerstcadeau dit jaar! Precies wat ik jullie wens:

 

Fijne feestdagen met je gezin! Steek kaarsjes aan en sta samen vooral stil bij de fijne belevingen in 2020. Geniet in 2021 bewust van rust, slaap en mooie momenten samen.

 

Warme kerstgroet Linda