Selecteer een pagina
De blaadjes gaan weer vallen. De natuur ‘laat los’. Loslaten, dat zouden we zelf ook vaker moeten doen. Ik weet het… dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Want wat moeten we veel! Werken, kinderen op tijd naar kinderopvang of school en weer ophalen, huishouden bijhouden, boodschappen doen, koken, de vaat en opruimen. Daarnaast regelen alles rondom (speel)afspraken, sporten en feestjes. En… Het is weer bedtijd!
Vanuit de ‘rush van de dag’ is het heel wat om alles van de dag achter je te laten, letterlijk los te laten. Om vervolgens de rust te vinden om je kind in bed te krijgen en te houden.
Voor onze kinderen is het loslaten van de dag ook vaak een probleem, vooral bij teveel prikkels overdag. De natuur biedt in de herfst een helpende hand door de zon steeds eerder onder te laten gaan. Daarnaast kan een rustig avondritueel helpend zijn.
“Kan je mij een avondritueel geven?” Deze vraag krijg ik regelmatig. Nee, ik kan geen kant en klaar avondritueel geven. Wel kan ik meedenken en advies op maat geven om samen met je gezin een avondritueel, passend bij jullie situatie en mogelijkheden, te creëren.
Ik wil je graag tips voor een avondritueel geven:
– Start op tijd met het uitzetten van schermen, 1-1,5uur voor het naar bed gaan.
– Sluit iedere dag rustig op dezelfde tijd SAMEN af.
– Een warm bad maakt dat je slomer wordt. Prima voor het naar bed gaan.
– Probeer de dag ‘los te laten’ en je over te geven aan de slaap, vooral in de herfst 😉.
   Soms helpt een rustige oefening hierbij, bijvoorbeeld bij iedere uitademing meer
   loslaten.