Selecteer een pagina
Hoe slaapt jouw kind? Nu de school weer is begonnen.
27 oktober 2020
De scholen zijn alweer even van start gegaan in heel Nederland. Wat ik altijd fascinerend vind, zijn de verschillende reacties op het starten van een nieuw schooljaar. Zeker in deze bizarre tijd, waarin we leven met de wisselende maatregelen om Covid-19 onder controle te houden.
Hoe gaan kinderen, en soms ook ouders, om met alle prikkels die er op school zijn? Kijk maar eens rond op het schoolplein 😉.
Het ene kind is super blij dat de school weer gestart is en kan niet wachten om weer nieuwe dingen te leren en samen met klasgenootjes te spelen. Heerlijk genieten van alle uitdagingen op een dag.
Herkenbaar? Misschien slaapt jouw kind nu zelfs wel beter dan in de vakantie, waarin minder ondernomen is, zeker dit jaar. We zullen het houden op moe maar voldaan gaan slapen.
Slaapt je kind dan de hele nacht? Heerlijk, lekker van genieten!
Slaapt je kind toch niet goed? Dan kan het zijn dat je kind teveel prikkels heeft om te verwerken en dit een negatieve invloed heeft op het in- of doorslapen.
Tip
Ga samen met je kind na welke activiteit(en) te veel was en onthoud dit voor een volgende keer.
Het andere kind vindt het juist een héle opgave om naar school te komen en reageert minder enthousiast. Waarom? Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld de onzekerheid over hoe de dag en misschien zelfs wel het jaar gaat verlopen. Angstig voor nieuwe dingen of gewoon opzien tegen alle drukte in de klas en op school.
Ik zie bij kinderen die (heel) gevoelig reageren op prikkels, dat ze écht moeten schakelen na deze zomervakantie. Het was ook een gek schooljaar vorig jaar. Na maanden thuisonderwijs moesten ze in juni weer wennen aan alle extra prikkels in de klas. Om vervolgens tijdens de zomervakantie weer meer rust te ervaren. Uit een onderzoekje onder 418 hoogsensitieve kinderen geeft 75% van deze groep de voorkeur aan thuisonderwijs*. Simpelweg vanwege de rust die ze ervaren.
De eerste weken op school is dan ook hard werken voor deze kinderen. Terwijl de spreekwoordelijke emmer al zo snel volloopt. Al de indrukken, prikkels, de omgang met klasgenootjes en het schoolwerk maakt ze moe. Maar wanneer het bedtijd is, kunnen ze de slaap vaak niet pakken.
Ligt jouw kind in de avond en/of nacht langer dan een half uur (misschien wel uren) wakker? Waarschijnlijk krijgt je kind een overload aan indrukken en prikkels te verwerken.
Tip
Ontdek of je kind rond bedtijd nog last heeft van te veel prikkels. Als dit inderdaad het geval is, ga dan na wat je kind nodig om tot rust te komen en de slaap te kunnen pakken.
Weet jij hoe jouw kind omgaat met prikkels op school? Ik ben benieuwd! Je mag een reactie hieronder plaatsen 😊.
Herken je de slechte nachten en de gevolgen voor overdag?!
3 x per maand geef ik een GRATIS telefonische slaap-lekker-sessie weg, ter waarde van € 67,-. Waarin we samen gaan ontdekken waarom het niet lukt om lekker te slapen en wat jullie nodig hebben. Ik geef je 3 tips op maat.
Meld je aan via: info@statera-in-beweging.nl

*onderzoek E. Bergsma, juli 2020

Slaap je blij_Logo

Aanbevolen voor jou

Sinterklaas 2021

Sinterklaas 2021

  Jaaahhh, vanaf 13 november is Sinterklaas weer in het land.   Sinterklaastijd Altijd een tijd anders dan...

teken je dag

teken je dag

Vraagje...Hoe sluit jouw kind de dag af? Om te kúnnen slapen is het super belangrijk om de dag af te sluiten....

Vakantiebingo

Vakantiebingo

Om de zomervakantie van 6 weken gezellig door te komen, heb ik een vakantiebingo gemaakt. BINGO! Het vakantiebingo is...