Selecteer een pagina
De kerstvakantie is weer voorbij. Voelde deze dit jaar ook zo lang voor jullie?
Waarschijnlijk vanwege de lockdown. Kinderen gaan al een hele tijd niet naar school of kinderopvang-peuterspeelzaal. Daarnaast zijn jullie misschien gewend om uitjes te maken of op vakantie te gaan tijden de kerstvakantie. Nu dit alles wegvalt, lijkt er geen eind te komen aan deze tijd. Een tijd van verstoring van dagelijkse duidelijkheid, structuur en regelmaat. En na de vakantie gaat het vermaken van de kinderen, thuisonderwijs en misschien thuiswerken gewoon door. De ballen moeten weer of nog steeds hoog gehouden worden. Vanuit de spagaat om alles in goede banen te leiden, verlang je waarschijnlijk naar even tijd voor jezelf. Al is het maar op het toilet 😉.
Dit geldt op dit moment wel voor (bijna) alle ouders, denk ik. Maar het wordt wel héél pittig wanneer je als ouder(s) door de slaapproblemen van je kind altijd ‘aan’ staat. Je krijgt in de avond of nacht onvoldoende rust of tijd voor herstel. Nu jullie zoveel bij elkaar zijn, soms de hele dag door, liggen irritaties en conflicten door gebrek aan slaap op de loer. Of je wilt of niet. Waarna de nodige schuldgevoelens of het toegeven aan minder handige patronen vaak volgt. Alles voor de lieve vrede. Het weer terugdraaien of doorbreken van deze ontstane patronen is en blijft lastig.

Zo sprak ik een moeder die inderdaad tijdens de 1e lockdown haar zoontje had aangewend om samen in slaap te vallen, waarna vader of moeder stilletjes de kamer verliet. Midden in de nacht huilde het ventje net zo lang totdat vader of moeder er weer was en zo samen verder sliep. Het aanpassen van het slaappatroon leek prima in het begin maar begon nu met de 2e lockdown op te breken. We zijn aan de slag gegaan met het WAAROM hij niet kon slapen. Ze moeten ‘het pad’ weer terug lopen om het gedrag van zichzelf en hun zoontje te veranderen en zo het slaapprobleem structureel aan te pakken. Dit gaat beetje bij beetje. Moeder beseft dat het aanwennen van een patroon sneller gaat dan het weer afleren. Een mooi voordeel is wel dat ouders nu bewuster bezig zijn met hun zoontje, hem extra structuur en regelmaat bieden in deze ‘ongewone’ tijd. Ze genieten weer of misschien zelfs wel meer van de momenten samen, soms heel simpel en klein. Waar ze eerder nog niet eens bij stilstonden. Langzaam aan komen ze in een modus die bij het gezin past.

Slaapt jouw kind slecht? Al eens gedacht aan de aanwezigheid of juist afwezigheid van voldoende duidelijkheid, structuur en regelmaat tijdens de lockdown en kerstvakantie?