Selecteer een pagina
Licht in de donkere dagen voor kerst
15 december 2020

Donkere dagen voor de kerst

Bijna kerst, het is in de avond vroeger donker en in de ochtend later licht. De kou en het weer zijn niet altijd uitnodigend om naar buiten te gaan. ’s Morgens slaap je langer uit of blijf je binnen. Misschien helemaal in de komende tijd weken, tijdens de nieuwe Lock down die gisteren is aangekondigd. Het gevolg kan een verstoring van je slaap en dus slaapproblemen als je hier gevoelig voor bent. Je pakt namelijk minder natuurlijk licht, wat nodig is om je slaapritme te behouden.

 

 

Licht in de ochtend

Je vraagt jezelf misschien af waarom het licht in de ochtend dan zo belangrijk is. Door ’s morgens op dezelfde tijd op te staan en hiermee licht te pakken, zorg je ervoor dat je interne klok van slapen en wakker zijn (biologische klok) steeds bijgesteld wordt en in de pas blijft lopen. Ga je in de ochtend naar buiten, met bijvoorbeeld een heerlijke wandeling bij zonsopkomst, pak je lekker veel licht. Dat is mooi meegenomen omdat we in de wintermaanden gewoon minder tijd hebben om licht te pakken.

 

Daarnaast kun je zoveel energie krijgen van de wandeling, de mooie natuur en bewegen in de ochtend. Ik geef toe, de natuur is niet iedere ochtend even mooi. Er zijn in deze maanden ‘grauwe’ dagen, waarbij de ochtendzon niet door de wolken heen kan komen. Het is dan gewoon wat harder zoeken om iets moois te vinden. Meteen een goede oefening in je focus houden bij waar je mee bezig bent. Even geen aandacht gericht op je zorgen, stress rondom de maatregelen en gevolgen van Covid-19 of wat je allemaal nog moet doen. Gewoon je aandacht bij de wandelingen…waar je mee bezig bent.

 

Tip:

Soms krijg je van die cadeautjes van de natuur. Net als ik met deze foto vast heb kunnen leggen, tijdens een heerlijke ochtendwandelingen.

 

Maak zelf ook eens een foto van een mooie plek in de natuur. Ervaar je daarna een minder moment? Pak dan je foto erbij en focus je op het gevoel dat je had bij het maken van de foto. Pep jezelf weer op en ervaar de energie die je ervan krijgt. Geniet van het moment en neem het mee verder in de dag.

 

Slaap je blij_Logo

Aanbevolen voor jou

Sinterklaas 2021

Sinterklaas 2021

  Jaaahhh, vanaf 13 november is Sinterklaas weer in het land.   Sinterklaastijd Altijd een tijd anders dan...

teken je dag

teken je dag

Vraagje...Hoe sluit jouw kind de dag af? Om te kúnnen slapen is het super belangrijk om de dag af te sluiten....

Vakantiebingo

Vakantiebingo

Om de zomervakantie van 6 weken gezellig door te komen, heb ik een vakantiebingo gemaakt. BINGO! Het vakantiebingo is...