Sinterklaastijd
25 november 2020

Ik krijg regelmatig vragen over slapen in de Sinterklaastijd. Sommige ouders zijn net zover dat hun kind beter slaapt en dan gooit deze spannende tijd roet in het eten. Ouders geven aan onzeker te worden over hoe ze het aan moeten pakken en zijn bang om weer terug te vallen in het oude patroon.

 

Zo belde de moeder van Finn. Een supergevoelig ventje van 6 jaar. We waren net gestart en ouders zijn voortvarend aan de slag gegaan. Finn kon al in zijn eigen bed in slaap vallen i.p.v. bij zijn ouders. En toen kwam de pakjesboot aan…

 

Finn vindt de Sinterklaastijd, net als ieder jaar, spannend. Moeder nam wanhopig contact op: “Hoe moet ik het nu aanpakken?”. Hij blijft maar vragen stellen over Sinterklaas. Wanneer mag ik mijn schoen zetten? Wat ga ik krijgen? Wanneer is het pakjesavond? Enzovoort, enzovoort. Moeder gaf aan na het beantwoorden van al zijn vragen weer opnieuw te kunnen beginnen omdat de vragenstroom bleef komen. Moeder zegt: “Ik blijf maar weer bij hem zitten tot hij slaapt. Wel jammer, hij kon zelf in slaap komen en nu is hij weer afhankelijk van ons. Terwijl hij zo trots was alleen te kunnen slapen.” Moeder baalde en dacht weer terug bij af te zijn. Niet alleen voor Finn maar ze merkte dat ook de avondstress binnen het gezin weer opliep. Moeder bouwde bij het koken alweer spanning op voor het gedoe in de avond.

 

We hebben samen gekeken waarom Finn zijn moeder weer nodig had om in slaap te vallen. Maar nog belangrijker, wat is helpend voor Finn om de stress rondom Sinterklaas te kunnen handelen. Nog belangrijker weer zelfstandig in slaap vallen.

 

Voor Finn was dit vooral duidelijkheid! Wat gebeurt er in de weken voorafgaand aan pakjesavond en hoe kan hij dit een plekje geven. Dit is wat ik zó vaak zie in deze tijd. Zeker bij kinderen die daar gevoelig voor zijn.

 

Vanmorgen belde moeder op. Finn vond het nog steeds spannend maar hij kan weer zelf in slaap komen en is hier trots op. Dat is mooi! Dan kunnen we weer verder bouwen aan een gezonde slaap voor hem en zijn familie.

 

Onderstaande tips hebben Finn en zijn familie geholpen om te genieten van deze tijd:

  • Aftelkalender tot pakjesavond, om de periode overzichtelijk te houden.
  • Op de aftelkalender aangeven wanneer de schoen gezet mag worden. Er zit dan zeker iets in. Dit geeft voorspelbaarheid en rust en voorkomt slapeloze nachten of vroeg opstaan om in de schoen te kijken.
  • Na het eten een gesprekje over wat spannend is, die dag en specifiek rondom sinterklaas, helpt om de vragen en teveel aan prikkels te verwerken voor het in bed stappen.
  • Kracht van avondritueel nog meer versterken. Door het uittekenen van de stappen voor het naar bed gaan (voorspelbaarheid en overzicht).
  • De dag samen fijn en rustig afsluiten. Bijvoorbeeld door het voelen van welke ‘chocoladeletter’ de ouder op de rug schrijft (rem op gedachtestroom).

 

Misschien kunnen jullie ook iets met bovenstaande tips.

Geniet vooral samen van deze tijd!

 

 

 

Slaap je blij_Logo

Aanbevolen voor jou

Sinterklaas 2021

Sinterklaas 2021

  Jaaahhh, vanaf 13 november is Sinterklaas weer in het land.   Sinterklaastijd Altijd een tijd anders dan...

teken je dag

teken je dag

Vraagje...Hoe sluit jouw kind de dag af? Om te kúnnen slapen is het super belangrijk om de dag af te sluiten....

Vakantiebingo

Vakantiebingo

Om de zomervakantie van 6 weken gezellig door te komen, heb ik een vakantiebingo gemaakt. BINGO! Het vakantiebingo is...