Slaap vanuit 24 uur
15 maart 2021
Door schade en schande ben je er waarschijnlijk al wel achter gekomen dat de slaapproblemen, met alle gevolgen van dien, niet alleen in de nacht maar zeker ook overdag merkbaar zijn. Ik noem een slaapprobleem dan ook altijd een 24-uurs probleem. Niet alleen voor je kind maar ook voor jou en de rest van het gezin.
 

24 uur

Je kent dat wel: na een hectische avond om je kind maar te laten slapen of een gebroken nacht waarin je kind steeds wakker is geworden, heb je moeite om jezelf uit bed te slepen. Met 1 – 0 achterstand sta je al moe en futloos op. Terwijl je weer zo’n drukke dag voor de boeg hebt. Je moet je kind wakker maken, nu hij of zij eindelijk slaapt. Balen! Op tijd op school en op je werk komen wordt weer een uitdaging.

Je merkt dat je focus en tempo op het werk minder is vanwege het slecht slapen. Het lontje is kort en je hebt soms spijt van de geirriteerde reacties die je geeft. De leerkracht van je kind heeft de slechte concentratie en wisselende stemming ook al opgemerkt. Je kind kan thuis weinig hebben en hangt maar wat rond of stuitert juist door het huis heen, op zoek naar eten en drinken dat energie geeft. Tegen de avond is je kind niet naar bed te krijgen en begint het hele gedoe weer van voren af aan. Zo ben je alweer 24uur rond.

Gevolgen voor overdag en nacht

Je maakt je zorgen over het patroon dat in de afgelopen tijd is ontstaan of misschien stiekem al langere tijd speelt. Maar vooral over de gevolgen voor de ontwikkeling van je kind. En terecht! De kinderslaap is immers het fundament voor de puber- en volwassenslaap. Dan heb ik het nog niet over de gevolgen voor jezelf.

Hierboven gaf ik al een paar voorbeelden van gevolgen die ik vaak hoor tijdens een gesprek met ouders die mijn hulp inroepen. Verder zijn er gevolgen voor het herstel (lichamelijk en mentaal), het immuunsysteem met weerstand en een verhoogde kans op chronische ziekten als overgewicht, diabetes en hart-vaatziekten te noemen.

Overdag zie je duidelijk gevolgen bij de zin in activiteiten of bewegen, het gedrag, hoe alert je kind is en hoe je kind reageert op prikkels vanuit de omgeving. De gevolgen van wat je kind overdag meemaakt en heeft te verwerken is soms lastiger te zien maar wel te merken in onrustig slapen. Daarnaast kan je kind oververmoeid raken en juist hierdoor niet lekker slapen. Dit alles heeft (te) vaak ook direct invloed op hoe jij je herstel kan pakken in de nacht. Na een slechte nachtrust beginnen jullie nog slaperig en geïrriteerd aan de dag en loopt de emmer al snel over. Zo cirkelen jullie door en door in een neerwaartse spiraal.

Vicieuze cirkel doorbreken
Het gaafste aan mijn werk vind ik het doorbreken van deze vicieuze cirkel met patronen die in het begin helpend leken maar nu juist verstorend werken. Ik laat je als gezin ontdekken hoe je hierbij alle ‘puzzelstukjes’, zowel vanuit de nacht als overdag, samenbrengt tot een nieuwe puzzel. Wanneer jij zelf een actieve rol pakt en de touwtjes in eigen handen houdt, kom je tot een structurele oplossing voor het slaapprobleem.
Slaap je blij_Logo

Aanbevolen voor jou

Sinterklaas 2021

Sinterklaas 2021

  Jaaahhh, vanaf 13 november is Sinterklaas weer in het land.   Sinterklaastijd Altijd een tijd anders dan...

teken je dag

teken je dag

Vraagje...Hoe sluit jouw kind de dag af? Om te kúnnen slapen is het super belangrijk om de dag af te sluiten....

Vakantiebingo

Vakantiebingo

Om de zomervakantie van 6 weken gezellig door te komen, heb ik een vakantiebingo gemaakt. BINGO! Het vakantiebingo is...