Selecteer een pagina
Slapen en warm weer
28 juli 2021
Positieve invloed van zon
In de zomer schijnt de zon lang en vaak. En zonlicht heeft een positieve invloed op slaap én op je biologische klok. Het zorgt voor de aanmaak van melatonine (hormoon om gemakkelijker in slaap te komen) en serotonine (gelukshormoon). Serotonine is een voorloper van melatonine en draagt ook weer bij aan het gemakkelijker in slaap vallen. Als je kind slecht slaapt, is zonlicht belangrijk. Daarnaast zorgen het buiten spelen, ravotten in het water en de frisse buitenlucht, vooral aan het water, ervoor dat je kind moe maar voldaan kan gaan slapen.
Warmte en slapen

Tja, er kleven ook wel nadelen aan de zomer met de hoge temperaturen. Een goede nachtrust met voldoende slaap is vaak een uitdaging. Ten eerste blijft het langer licht en is het een hele kunst om de slaapkamer koel te houden. Daarnaast is de lichaamstemperatuur van je kind, die normaal iets daalt voor het slapen gaan, vaak te hoog om lekker in slaap te vallen. Het gevolg is dat je kind later slaapt en het slaap-waakritme verstoord raakt. ’s Morgens is het weer een hele uitdaging om je kind op school of kinderopvang te krijgen. Kortom, je krijgt het al warm van de gedachte dat je kind naar bed moet en op tijd op moet staan. De sfeer in huis wordt er niet altijd beter van…

Ik ga hieronder tips vanuit de praktijk met je delen, zodat jullie deze zomer (meer) grip op het slapen bij hoge temperaturen krijgen.

 

5 Tips om het slapen bij warm weer positief te beïnvloeden
  1. Houd de slaapkamer koel: zorg dat overdag de gordijnen, rolluiken en ramen dicht blijven. Regel de temperatuur met een airco of ventilator. Zet voor de ventilator een bak ijs voor koele lucht. Wanneer je kind zweet, is het sowieso te warm.
  2. Neem een verfrissende douche: laat je kind voor het slapengaan lauwwarm afdouchen. De lichaamstemperatuur daalt hiermee en samen met de goede doorbloeding is dit gunstig om in slaap te kunnen komen.
  3. Behoud het slaap-waakritme: zeker wanneer je kind al moeite heeft met slapen. Probeer de slaaptijden vrijwel gelijk te houden. Laat je kind van 4 jaar of ouders overdag niet te veel in slaap vallen. Hooguit een powernap van 30 minuten (tot voormiddag). Anders verloopt het in slaap vallen ’s avonds vaak nog moeizamer.
  4. Zoek de koelte op: laat je kind zich voorstellen dat hij of zij ergens is waar het heel koud is. Wikkel koude kruiken of flesjes gevuld met bevroren water in doeken in bed. Houd nek, polsen en voeten koel, bijvoorbeeld met natte doeken. Zorg voor een ‘lage’ slaapplek in verband met de hitte die opstijgt, vooral bij hoogslapers.
  5. Last but not least: begin overdag al aan een positieve invloed op je slaap, oftewel je biologische klok. Denk hierbij aan voldoende zonlicht, 60 minuten bewegen overdag en vaste voeding-drinkmomenten. Zorg zeker voor voldoende drinken overdag. Dit voorkomt hoofdpijn en dorst in de nacht. Zet ook altijd een glaasje water naast het bed van je kind om het verloren vocht in de nacht aan te vullen.

 

Keep it cool en geniet van de zomerse dagen! Houd jezelf rustig en bekijk het vanuit een positieve mindset. Het is maar tijdelijk en vanuit deze rustige gedachte val je ook weer gemakkelijker in slaap.

Slaap je blij_Logo

Aanbevolen voor jou

Sinterklaas 2021

Sinterklaas 2021

  Jaaahhh, vanaf 13 november is Sinterklaas weer in het land.   Sinterklaastijd Altijd een tijd anders dan...

teken je dag

teken je dag

Vraagje...Hoe sluit jouw kind de dag af? Om te kúnnen slapen is het super belangrijk om de dag af te sluiten....

Vakantiebingo

Vakantiebingo

Om de zomervakantie van 6 weken gezellig door te komen, heb ik een vakantiebingo gemaakt. BINGO! Het vakantiebingo is...