Selecteer een pagina
Zomertijd 🌞⏰
26 maart 2021
Zaterdag 27 maart om 02:00uur is het weer zover. De klok wordt één uur vooruit gezet! VOORjaar = VOORuit 😉

 

Één uur vooruit
Dat betekent wel dat we één uur korter slapen 😬🙈.
Daar zat ik niet op te wachten, denk je misschien. Toch is het beter om meteen vanaf zondag in het nieuwe ritme te komen. Voor je kind maar ook voor de rest van het gezin.Je slaap-waakritme, biologische klok, wordt namelijk door verschillende factoren bepaald. Er is bijstelling van dit ritme nodig omdat een dag uit 24 uur bestaat en een gemiddeld ritme iets meer of iets minder dan die 24uur duurt. Dat is altijd al zo. Maaarrrr je kunt je voorstellen dat de aanpassing extra lastig kan zijn wanneer ‘de klok’ ineens één uur wordt verzet. Je kind kan hier wel tot een week over doen. Dat is heel normaal!Toch heeft de één er meer last van dan de ander. Het is niet altijd met een week beklonken. Voor sommige kinderen is de overgang naar zomertijd juist weer een trigger tot slecht slapen. Dit zie ik bijvoorbeeld vaak bij een inslaapprobleem.

 

Positieve invloed
Nu denkt je misschien, wat is er dan nodig om na het verzetten van de klok weer zo snel mogelijk in het ritme te komen? Naast ritme en regelmaat is juist nu extra aandacht voor het slapen en wakker zijn essentieel om lekker te kunnen functioneren.

Dat wil dus zeggen vaste bedtijden, voldoende licht overdag pakken en ’s avonds juist afbouw van licht. Overdag voldoende beweging. Vaste eetmomenten geven ook zeker ritme en duidelijkheid voor je lijf.

 

5 Tips voor de zomertijd
1.     Pak meteen bij het opstaan al lekker veel daglicht. Open gordijnen en ramen.

2.     Bouw ’s avonds het gebruik van licht juist af, zoals geen beeldschermgebruik voor het slapen gaan en gordijnen sluiten.

3.     Laat je kind na het eten nog even lekker buiten spelen, fietsen of wandelen. De natuur geeft rust en je kind kan moe maar voldaan gaan slapen.

4.     Geef je kind vaste eetmomenten om het ritme positief te beïnvloeden.

5.     Zorg ervoor dat je kind binnen 30 minuten na het opstaan ontbijt. Vermijd zware en vetten maaltijden voor het slapen gaan.

Succes!

 

Lukt het na de tips nog steeds niet om het slaapprobleem op te lossen of zie je steeds een terugval? Neem dan hier contact met mij op en stel je prangende vraag. Ik kijk graag met je mee, om de cirkel van slecht slapen te doorbreken.

Slaap je blij_Logo

Aanbevolen voor jou

Sinterklaas 2021

Sinterklaas 2021

  Jaaahhh, vanaf 13 november is Sinterklaas weer in het land.   Sinterklaastijd Altijd een tijd anders dan...

teken je dag

teken je dag

Vraagje...Hoe sluit jouw kind de dag af? Om te kúnnen slapen is het super belangrijk om de dag af te sluiten....

Vakantiebingo

Vakantiebingo

Om de zomervakantie van 6 weken gezellig door te komen, heb ik een vakantiebingo gemaakt. BINGO! Het vakantiebingo is...