Linda Royackers - slaap bij autsime

Slapen met autisme
is gewoon anders

Al jaren kampen jullie met slaapgebrek binnen het gezin. Je weet dat je kind met autisme gevoeliger reageert. De spanning en verwerking van prikkels is gewoon een ding maar zorgt er ook voor dat gewone tips, adviezen en coaching op het gebied van slaap niet werken. Slapen met een ‘stempel’ is gewoon anders. Wat je ook van de term ‘stempel’ vindt. 😉

Herken je dit?

Frustratie en verlangen
Nachtelijke verstoringen
Uitdagingen overdag
Wanhoop en onbegrip
Verwachtingen en energie

Frustratie en verlangen

Urenlang ben je bezig om je kind in slaap te krijgen. Je probeert het rustig en liefdevol te doen maar je voelt je eigen frustratie. Je wilt niet zo’n ellenlang avondritueel, je wilt gewoon weer eens rustig met je partner op de bank hangen! Je baalt dat je dat denkt, terwijl je dondersgoed weet dat je kind gevoelig is voor zulke prikkels. Je bent ook zó moe… Je wilt zo graag dat ze zelfstandiger wordt, net als haar klasgenootjes. Auw, weer een besef moment dat het allemaal anders loopt bij jullie en dat ‘standaard’ niet werkt.

Nachtelijke verstoringen

Midden in de nacht schrik je wakker van je kind dat je roept, je met grote ogen aankijkt zonder dat je hebt gemerkt dat het naast je is komen liggen of omdat je even niets hoort en denkt: “gaat het wel goed?!”. Je voornemens om je kind in eigen bed te laten slapen verdwijnt als sneeuw voor de zon omdat je gewoon wilt slapen. Vervolgens doe je, naast je woelend kind, nog steeds geen oog dicht.

Uitdagingen overdag

Je kind reageert overdag heftiger op prikkels en kan zich moeilijk concentreren op school, net als jij op je werk. Dit wordt ook steeds vaker opgemerkt. Jij snapt heus wel dat jezelf focussen en iets (nieuws) aanleren beter gaat wanneer je fit en uitgeslapen bent dan wanneer je te moe bent om uit je ogen te kijken. Maar hoe dan?!

Wanhoop en onbegrip

Je hebt al zoveel tips gekregen maar niks helpt. Je wordt wanhopig van alle goedbedoelde adviezen en het delen van ervaringen. Om nog maar niet te spreken van mensen die zeggen dat zij je kind wel eens aan zullen pakken: zij zouden het zéker niet zover laten komen. Ze hebben geen idee!. Bij de standaard slaaptrucjes zijn jullie niet gebaat. Het autisme van je kind speelt een rol in het slaapprobleem, daar ben je nu wel achter.

Verwachtingen en energie

Je hoort vaak: “wat is je kind toch druk of snel van slag”. Dat vind je zelf eigenlijk ook wel; je had het je zo anders voorgesteld. Je wilt gewoon het beste voor je kind en kan er  niet meer goed tegen dat alles moeilijker voor haar is dan voor andere kinderen. Maar ook voor jouzelf! Ga er maar aanstaan om met weinig energie, omdat je geen oog dicht doet, steeds weer dat stapje extra te doen voor je kind. Je voelt als moeder gewoon dat je jouw kind extra beschermt of als soort ’tolk’ fungeert. Tijd voor een avondje weg of een zorgeloos dagje op pad zit er al tijden niet meer in.

Intussen zit je kind al een tijd op school en worden de gevolgen overdag steeds vaker zichtbaar. Jullie katten elkaar de tent uit, de sfeer in huis is niet te doen en de wanhoop ben je nabij. Niets helpt! De prikkels bouwen zich alleen maar meer en sneller op. Je kunt niets meer hebben en voelt aan alles dat er iets moet veranderen. Anders… lukt het je kind simpelweg niet meer om school te volgen en trek jij het gewoon niet meer om al je rollen te vervullen: de zorgzame moeder, liefdevolle partner, ambitieuze vrouw én fijne vriendin. Je denkt steeds vaker: “Wie gaat er voor ze zorgen wanneer ik omval?!”.

Volgende maand al beter slapen?!

niet nog een maand slecht slapen

Jouw kind is uniek, niet zomaar een kind en niet zomaar een kind met autisme. Het is jouw speciale kind waar je alles voor over hebt. Al denk je op dit moment alleen maar: “Ga alstublieft gewoon slapen, ik ben ook moe!”

Zoals het nu gaat, gaat het niet langer. Niet voor je kind en ook niet voor jezelf.

Download nu de checklist en ontdek dé 3 stappen naar nachtrust voor jouw kind met autisme én tijd voor jezelf.